Liberaal Eindhoven

Main menu:

Site search

Categories

november 2015
m d w d v z z
« mrt    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archive

Zanger van Bots overleden

Hans Sanders, zanger van de Eindhovense groep Bots en exploitant van een Eindhovens café, is overleden. Hij werd 61 jaar.

Op de radio hoor je nog regelmatig hun bekendste nummer ‘Zeven dagen lang’. Thuis, op mijn PC, heb ik nog een Duitstalige versie van het nummer staan met als titel – uiteraard – ‘Sieben Tage lang’. De groep Bots stond bekend om hun politiek engagement. Dat blijkt uit een aantal van hun andere nummers zoals ‘Voor socialisme en zelfbestuur’ en ‘De lange weg’.

Ik kan de muziek van Bots waarderen, ook al ben ik dan geen socialist. Muziek en politiek moet je niet koppelen, vind ik. Het is typisch iets voor politiek links om dat wel te doen. Bij links is de cultuur altijd een kruiwagen voor politiek ideeën. Met als gevolg dat de kunstenaar wordt gereduceerd tot kruiwagenjongen van de politiek.

Het nummer ‘Sieben Tage lang’ heb ik overigens via Napster gedownload. Dat was in 2000, zeven jaar geleden alweer. Ik heb er dus ook niet voor betaald. Maar dat zullen ze bij Bots niet erg vinden, vermoed ik. Socialisten houden nu eenmaal van samen delen en de muziek van Bots deel ik daarom graag met Bots, al zeven jaar lang. Maar als ik de – overblijvende – leden van Bots een keer tegen kom, in het café van Hans Sanders aan het Wilhelminaplein bijvoorbeeld, dan zal ik graag een rondje met ze delen, op mijn kosten dan natuurlijk. Want het blijft goede muziek.

Paul Verhaegh

Comments

Comment from Alexander van Hattem
Time: 14/11/2007, 03:31

Zeer treurig dat hij op veel te jonge leeftijd is overleden, hun muziek kon ik ook zeer waarderen.

Voor wat het politieke engagement betreft was het wel opmerkelijk dat Bots als een van de zeer weinige Westerse bands in de toenmalige DDR mocht optreden. In die zin werd hun muziek inderdaad als kruiwagen van het communistische DDR-bewind gebruikt (zeker in een tijd dat veel artiesten uit de DDR, zoals Wolf Bierman, uit eigen land geweerd werden).

Hoe dan ook, veel sterkte voor de vrienden en nabestaanden van Hans Sanders.

Write a comment